Kłobuk Propozycje

24 września 2019

Znasz jakąś legendę dotyczącą Olsztyna? Słyszałeś o duchu lub po prostu ciekawym miejscu? A może chciałbyś się podzielić inną lokalną historię mieszkańcami i turystami? Teraz masz ku temu okazję. Podziel się swoją opowieścią przy pomocy poniższego formularza.

W tym miejscu możesz wpisać swoją historię lub opowieść dotyczącą Olsztyna. Jeżeli zostanie zaakceptowana przez redakcję trafi w ręce i dziób Olsztyńskiego Kłobuka.
Wpisz swoje imię jeżeli chcesz aby było widoczne podczas rozmowy z Kłobukiem pod twoją opowiecią z Olsztyna
Podaj swój adres e-mail jeżeli chcesz abyśmy mogli się z Tobą skontaktować w przyszłości.

No dobrze, ale o co właściwie tutaj chodzi?

Słyszałeś o Wrocławskich Krasnalach? Olsztyn nie jest gorszy i też ma swojego dobrego duszka – Kłobuka. W najbliższym czasie pierwsza rzeźba Kłobuka trafi na Olsztyńską starówkę. Idziemy jednak krok dalej. Z naszym Kłobukiem będzie można porozmawiać! Co najlepsze to mieszkańcy Olsztyna zdecydują co Kłobuk będzie miał do powiedzenia.

Wykorzystamy rzeczywistość rozszerzoną oraz rozpoznawanie obrazu aby stworzyć aplikację na telefony komórkowe. W aplikacji po skierowaniu telefonu na rzeźbę Kłobuka pojawi się animowana postać olsztyńskiego duszka. Zupełnie jak w Pokemon GO.

Nie, to nie jest Kłobuk (tylko Retnik), ale w taki właśnie sposób będzie można zobaczyć go w przyszłości na starówce.

Z Kłobukiem będzie można porozmawiać. Przede wszystkim na temat Olsztyna, jego legend i ciekawych historii związanych z miastem. Tworzymy interaktywną rzeźbę i społecznościową informację turystyczną w jednym.

To jeszcze nie koniec. Na autorów najciekawszych opowieści czeka kilkadziesiąt kubków z Kłobukiem 🙂